TunnelBear anmeldelse

TunnelBear er en Canadisk VPN-tjeneste, som ikke fører logs og derfor gør et godt arbejde i forhold til at beskytte sine brugeres privatliv. Sikkerheden er i top og der anvendes som standard 256bit open-source kryptering (OpenVPN eller IKEv2), som praktisk taget er ubrydelig.

Der kan forbindes til VPN-servere i 23 lande og TunnelBears netværk er derfor relativt småt. Imidlertid findes der servere på de mest efterspurgte lokationer – herunder også i Danmark.

Som én af få VPN-tjenester har TunnelBear ladet sig blive revideret af en tredjepart som en garanti for sikkerhed og anonymitet.

TunnelBear koster fra kr. 23 ($3.33) om måneden og kan anvendes gratis med op til 500MB data om måneden.

Tunnelbear

9.3

Sikkerhed

10.0/10

Anonymitet

10.0/10

Servere og funktioner

8.0/10

  • Ingen logs
  • Servere i Danmark
  • Revideret af tredjepart
  • Gratis prøveabonnement
  • Open-source kryptering
  • Kan anvendes på op til 5 enheder samtidgt
  • Bjørne

  • Ingen pengene-tilbage-garanti
  • Relativt få servere
  • Netflix USA virker ikke

Sikkerhed

TunnelBear benytter efter omstændighederne én af to krypteringsprotokoller: OpenVPN og IPSec/IKEv2. Standarden er 256 bit OpenVPN, som bruges på alt andet end iOS enheder (iPhone og iPad), hvor der i stedet bruges 256 bit IPSec/IKEv2 (128 bit IPSec på gamle iOS enheder).

Både OpenVPN og IKEv2 er anbefalelseværdige, da de begge er open source projekter. Fordi protokollernes kildekoder således er offentligt tilgængelige, har man garanti for, at de ikke har indbyggede master keys, backdoors eller lignende, som kan kompromittere sikkerheden og privatlivet.

Sikkerhed: 10/10

Anonymitet

TunnelBear fører ikke logs over brugernes anvendelse af VPN-tjenesten, hvilket giver den optimale beskyttelse af privatlivet. Det betyder nemlig, at der hverken gemmes data om, hvor vidt en bruger har været forbundet til en TunnelBear VPN-server og heller ikke hvilke websteder, tjenester o.lign., en bruger har brugt/besøgt. Derfor bliver det heller ikke registreret, hvilke filer en bruger downloader mv.

På TunnelBears hjemmeside er det fornuleret således:

TunnelBear explicitly does NOT collect, store or log the following data:

  • IP addresses visiting our website
  • IP addresses upon service connection
  • DNS Queries while connected
  • Any information about the applications, services or websites our users use while connected to our Service

Her er det de fremhævede punkter, der beskytter brugernes privatliv.

Tredjeparts revision af Tunnelbear

TunnelBear er en af få VPN-tjenester, som har ladet sit system blive revideret af tredjepar. Virksomheden Cure53, som er specialister i at teste sikkerheden af websites og online tjenester, udførte i 2016 en revision, som afslørede en række problematiske forhold.

Det var selvfølgelig uheldigt, men TunnelBear tog kritikken til sig og gjorde noget ved situationen. Et halvt år senere i 2017 udførte Cure53 en ny revision, hvor alle problemerne var blevet løst og Cure53 gennemgik igen i 2018 TunnelBears systemer.

Man kan derfor med stor sikkerhed sige, at TunnelBear lever op til det niveau af sikkerhed og privatliv, som de selv lover.

Se resumé af rapporterne fra 2016 og 2017 her og rapporten fra 2018 her.

Anonymitet: 10/10

Servere og funktioner

TunnelBear har servere i 23 lande og netværket er således ikke særligt stort. Det dækker imidlertid de mest efterspurgte lokationer for danske brugere, hvor især servere i Danmark er et stort plus. Forbundet til en dansk server kan man opnå høj hastighed, hvis man allerede er i Danmark, eller få adgang til danske TV-kanaler mv., hvis man er ude af landet.

tunnelbear vpn servere
TunnelBear tilbyder servere i 23 lande – herunder i Danmark.

TunnelBear VPN tillader P2P på nogle af serverne, nemlig dem i: Canada, Holland, Rumænien, Sverige, Tyskland og USA. På de øvrige er torrents blokeret og fungerer altså ikke.

VigilantBear er en Killswitch, der afbryder hele internetforbindelsen, hvis kontakten til VPN-serveren mistes. Det er en vigtig funktion, som forhindrer kompromittering af sikkerhed og privatliv ved utilsigtede udfald.

GhostBear er en tillægsfunktion beregnet til at sløre anvendelsen af VPN (obfuscation), hvilket kan være en hjælp i tilfælde af, at internetudbydere eller websteder detekterer og blokerer for VPN vha. deep packet inspection. Det kan ofte være nødvendigt i lande som f.eks. Kina og Iran, hvor staten bekæmper brugen af VPN for at håndhæve censur og kontrollen over internettet. Man skal være opmærksom på, at GhostBear/obfuscation kan gøre forbindelsen langsommere, så det bør kun bruges, hvis det er nødvendigt.

Abonnementet kan bruges på op til 5 forskellige enheder på samme tid og kan derfor nemt deles med andre både i og udenfor familien. Der findes apps til Windows, MacOS, Android og iOS (iPhone og iPad) samt browser plugins/extensions til Chrome og Opera.

Servere og funktioner: 8/10

Priser på TunnelBear abonnementer

Som hos de fleste andre VPN-tjenester, afhænger prisen af et abonnement på TunnelBear af, hvor længe, man binder sig. 

  • Tre års abonnement til kr. 830 giver den laveste pris pr. måned på kr. 23 ($120/$3.33).
  • Et enkelt år koster kr. 414 svarende til kr. 35  om måneden ($59.88/$4.99).
  • Betaler man for en måned ad gangen er prisen kr. 69 ($9.99).

Der er desværre ingen pengene-tilbage-garanti, men til gengæld kan TunnelBear afprøves gratis. Det gratis abonnement er begrænset til 500MB trafik om måneden, så dets brugbarhed er ret begrænet, da de inkluderede data hurtigt er brugt.

Det er dog en fin måde at afprøve TunnelBear gratis inden man betaler, når nu der ikke gives returret. Den er også et godt bud, hvis man gerne vil tjekke mails og andre “småting” på usikre åbne netværk i lufthavne mv., men ellers ikke har behov for et VPN abonnement.

Man kan ved at tweete om TunnelBear få 1000MB ekstra trafik oven i hatten. Så rækker gratisabonnementet da lidt længere.

Tip! Hvis man bruger alle sine data på det gratis abonnement, får man tilsendt en email med et tilbud på et år til kr. 345 ($49.88) og sparer altså kr. 69 ($10).

Der kan betales med kreditkort (VISA, Mastercard etc.), Bitcoin (BTC) og honning. Det står der i hvert fald på TunnelBears hjemmeside… Når man tegner et abonnement, kan man dog umiddelbart kun betale med kreditkort, så måske honning- og BTC betalinger er gemt et sted?

Besøg Tunnelbear

TunnelBear test

TunnelBear blev testet med det gratis abonnement. Det skulle være fuldstændig identisk med betalingsabonnementet med den ene forskel, at man er begrænset til max. 500 MB data om måneden.

I testen afprøvede jeg:

  • Klientsoftwarens brugervenlighed
  • Internethastigheder forbundet til servere i hhv. Danmark og USA
  • Om P2P (BitTorrent) fungerer
  • Om der er adgang til Netflix USA
  • Om man får 1GB ekstra data, hvis man tweeter om TunnelBear

Testen blev udført på en PC med Windows 10.

TunnelBear test: Installation og brugerflade 

Installationen gik som en leg; jeg downloadede og åbnede en installationsfil, fulgte instruktionen og på ganske kort tid var jeg oppe at køre. Efter installationen logger man ind med sit brugernavn og password.

Brugerfladen er enkelt og “sjov”. TunnelBear bruger flittigt deres maskot bjørnen og det er da et ganske kært humoristisk indslag.

Udseendet minder til forveksling om de fleste andre VPN-tjenesters; man kan vælge serverlokationer på et verdenskort og så kan man åbne et interface til indstillinger/konfiguration. Der kan i øvrigt også vælges serverlokation fra en drop-down menu, hvis man mere er til den slags.

Det hele er meget enkelt og man kan udelukkende vælge land. Der er ingen valgmuligheder i forhold til byer, en bestemt type server eller lignende.

De fleste vil nok synes godt om, at der ikke er så meget at tage stilling til. Omvendt er nogle lande som f.eks. USA store og der kan være stor forskel i hastigheden på en forbindelse nær f.eks. New York eller Los Angeles.

Man kan fra listen også vælge bare at forbinde til den hurtigste server uanset, hvor den ligger i verden. I mit tilfælde lå den – sjovt nok – i Danmark.

Klikker man på tandhjulet åbner indstillingerne, hvor der heller ikke er meget at vælge imellem. Der er lidt med at åbne TunnelBear når computeren startes og den slags.

TunnelBears indstillinger

Det mest avancerede er “TCP override”, som ud fra beskrivelsen kan prøves, hvis forbindelsen er ustabil. Det er også under indstillinger, man slår VigilantBear (killswitch) og GhostBear til. Killswitch vil man nok gerne have slået til.

Samlet set kan jeg godt lide den enkle brugerflade.

TunnelBear test: Hastighed

Kryptering er ressourcekrævende og det kan derfor koste noget på hastigheden at bruge VPN. På kraftige VPN-servere vil tabet være minimalt og omvendt vil der kunne opleves et markant fald i hastighed på ressourcesvage servere.

Det relative tab vil afhænge af, hvor hurtig ens egen internetforbindelse er. På relativt langsomme forbindelser (< 50 Mbit/s) vil der måske slet ikke kunne registreres et tab, hvor det kan være over 50% på hurtige forbindelser som f.eks. 1000 Mbit/s.

Jeg lavede hastighedstest på forbindelser til to VPN-servere; Én i Danmark og én i USA. I begge tilfælde blev testen udført med speedtest.net.

På begge forbindelser kom hastigheden lidt over 300 Mbit, hvilket er et glimrende resultat. Med den hastighed kan man uden problemer streame video i 4K.

Upload er derimod relativt i begge tilfælde til trods for, jeg burde kunne uploade med 100 Mbit/s. Svartiden (ping) er også fin. Uden VPN lå den på 16 ms på samme speedtest server, så tabet ved at bruge VPN er minimalt.

TunnelBear test: P2P

P2P blev testet ved at downloade Ubuntu, som er en gratis version af styresystemet Linux. Først blev jeg skuffet, for det virkede ikke og der står intet om fildeling/P2P på hjemmesiden.

Derfor var det nærliggende at tro, der måske var spærret for P2P, for det har der nemlig være på TunnelBear i “gamle dage”. Jeg prøvede at søge på “P2P” i hjælpesektionen på hjemmesiden og her fandt jeg frem til, at fildeling kun virker på visse servere.

Torrents virker nemlig kun på serverne i: Canada, Holland, Rumænien, Sverige, Tyskland og USA. På de øvrige er P2P blokeret og fungerer altså ikke.

TunnelBear test: DNS-leak

På trods af en VPN-forbindelse, kan man risikere, at ens IP-adresse alligevel bliver lækket ved DNS-opslag. DNS-leak gør det muligt for ens internetudbyder at registrere, hvilke hjemmesider mv., man har besøgt. VPN-udbydere kan beskytte mod DNS-leak ved også at omdirigere forespørgsler til DNS.

DNS-leak kan f.eks. testes på dnsleaktest.com, som viser IP-adressen på ens DNS-server. TunnelBear blev testet med forbindelse til en dansk VPN-server og der kunne det konstateres, at IP-adressen på den benyttede DNS-server også tilhørte TunnelBear, så der er ingen fare for DNS-leak.

TunnelBear test: Netflix USA X

Desværre var der blokeret for Netflix USA

TunnelBear test: Konklusion

TunnelBear er en absolut anbefalelsesværdig VPN-tjeneste, der til fulde vil dække de flestes behov. Brugerfladen er enkel og untuitiv, og er ikke forurenet af alle mulige tekniske muligheder, ingen har brug for.

Der er ikke så mange servere at vælge imellem, men de, der er, vil være nok for de fleste, men der vil selvfølgelig være nogen, der har behov for servere på lokationer, hvor TunnelBear ikke er. Servere i Danmark er et stort plus for danske brugere.

Det er meget positivt, at TunnelBear udelukkende bruger open-source krypteringsprotokoller. Selvom man nok ikke behøver kigge sig over skulderen efter NSA osv., er det da meget rart at være helt sikker på, at ingen kan følge med.

Hastigheden er også rigtig fin og 300 Mbit/s bør være rigeligt for de fleste. Det er i hvert fald mere end rigeligt til at streame 4K.

P2P virker og DNS-leaks er der styr på, så heller ikke her, er der noget at komme efter. Udover at Netflix USA ikke virkede, er der faktisk ikke rigtig noget at komme efter.

Besøg Tunnelbear


Top 5 VPN tjenester

Udbyder
Score
Pris (fra)
Anmeldelse
Hjemmeside

ExpressVPN anmeldelse

10/10

Kr. 46/md

$6.67/month

NordVPN anmeldelse

10/10

Kr. 42/md

$4.42/month

 

Surfshark VPN anmeldelse

9,8/10

Kr. 44/md

$4.98/month

 

torguard vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 35/md

$5.00/month

 

IPVanish vpn anmeldelse

9,7/10

Kr. 36/md

$5.19/month

 

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.